יקב קדמא

יקבים ישראלים

יקב קדמא

ברוכים הבאים לסדרת כתבות חדשה על יקבים ישראלים!
האהבה שלי ליין התחילה במסעדת "סינטה בר" בחיפה בה עבדתי. חלק מהעבודה היה היכרות עם עולם היין שידוע שהולך יד ביד עם אוכל, ובכל מסעדה שמכבדת את עצמה תמצאו תפריט יין עשיר שלרוב מותאם לתפריט האוכל. ככל שעברנו יותר סדנאות והסברים על יין ועל יקבים ישראלים, התחלתי לאהוב יותר ויותר ללמוד על העולם הגדול הזה שנקרא עולם היין. בתכלס, רובנו נהנים מיין גם בלי לדעת מה הבציר שלו, מאיזה סוגי ענבים הוא הופק, על איזה סוג אדמה הכרמים נשתלו וכו'.

אחד הדברים האהובים עלי הוא ביקור ביקבים ישראלים ולשם כך נוצרה סדרת הכתבות הזו! הרבה יקבים בארץ פועלים בשבת ככה שסגרתי לכם פינה אם אתם מחפשים מה לעשות בשבת, ולרוב שאר היקבים שאינם עובדים בשבת עובדים בימי שישי בבוקר ואף מפיקים אירועי טעימות יין ואוכל בימי שישי או חמישי, במיוחד בשביל מי שלא רוצה להגיע בשבת.

והפעם,יקב קדמא המעולה הנמצא במטה יהודה.

אתחיל בתזכורת מהכתבה הקודמת בסדרה, בה כתבתי שהגעתי לשני סיורי יקבים ביחד עם גילי מהבלוג BITE ME ממש בתור תיירת שהגיעה מחיפה הרחוקה עד לאיזור היקבים במטה יהודה, שנקרא גם דרך היין. באיזור מטה יהודה תמצאו למעלה מ-30 יקבים ישראלים, חלקם יקבי בוטיק, חלקם יקבים גדולים יותר ולכל אחד מהם סיפור מרתק. בכתבה שאתם קוראים עכשיו אספר לכם על יקב קדמא – יקב בוטיק משפחתי המתמחה בייצור יינות איכותיים תוך שימוש בכדי חרס עתיקים מגיאורגיה, שילוב טכנולוגיות מודרניות עם עתיקות ומחייה שיטות ייצור עתיקות שהיו נהוגות בדיוק באותו איזור בו נמצא היקב.

יקב קדמא הוקם בשנת 2010 על ידי לינה סלוצקין, אשת הייטק לשעבר שיצאה במסע בעקבות שורשי המשפחה בגיאורגיה, משם הביאה כדי חרס ענקיים אשר שימשו בעבר בשיטה העיקרית להתססת יין. השרידים הכי עתיקים שנמצאו של כדי חרס כאלו הם מלפני 8000 שנים. לאחר המון פרוצדורות, ב-16 לספטמבר 2010 הגיעו הכדים הראשונים ליקב והחלה עבודת הפקת היין. יקב קדמא הוא היחיד בארץ שמשתמש בכדי חרס כחלק מתהליך הפקת היין מה שמקנה עומק, ארומות וטעמים מיוחדים לכל היינות המופקים בהם. 

היקב נמצא בכפר אוריה בשפלת יהודה, איזור הידוע באיכות היין שניתן להפיק ממנו ובאיכות הכרמים הנטועים בו עוד מתקופת המקרא. בשטח בו נבנה היקב נמצאה גת עתיקה שככל הנראה שימשה בימי קדם להפקת יין, ובנוסף אליה נמצאו ושומרו שרידי ישוב מהתקופה הביזנטית, הרומית והחשמונאית. הלוגו של היקב מעוטר בכד חרס, ומשמעות השם "קדמא" נובעת מהמילה קדם, כתזכורת לכך שבימי קדם הפיקו יין באותו איזור בדיוק.

בהקמת היקב , הושקעה מחשבה רבה בהפיכתו לחסכוני וידידותי לסביבה. על גג היקב הותקנה מערכת קולטי שמש המספקת חשמל לכל צרכי המקום. לאורך קירו הדרומי של היקב מטפס שיח פסיפלורה העוזר לשמור על טמפרטורה קרירה בתוך המבנה ובכך מסייע בחיסכון של חשמל. לצורך חסכון במים, מותקנת ביקב מערכת למחזור מים אפורים, המשמשת להשקיית הצמחייה הסובבת את היקב ומרכז המבקרים.

היקב הוא בעצם מבנה אחד גדול בו בעצם נמצא מרכז המבקרים, לידו יש עוד מבנה עם חדר קירור של כדי החרס, חדר קירור חביות, וחדר בקבוקי יין. מסביב למבנה יש חצר עם פינות ישיבה מקסימות ממש מול נוף ירוק ומהמם. ניתן לקיים ביקב אירועים עד 150 איש, להגיע לסיוריים קבוצתיים או פרטיים וגם כמובן פשוט לבוא ולהנות מתפריט עשיר ומיין מעולה.

כשתגיעו לסיור, מלבד הדרכה פרונטלית גם תצפו בסרטון קצר בו תראו ותשמעו את לינה עצמה מתארת את תהליך פתיחה היקב, תהליך שליחת כדי החרס לארץ (מאוד מאוד מאוד מעניין, בייחוד כי התהליך היה ארוך ולא קל בכלל) ותקבלו הסבר על מדוע לינה בחרה ליצור "יקב ירוק" – למשל שימוש בצמחיה להצללת המבנה וחיסכון בחשמל, פאנלים סולאריים על גג המבנה וכו'. 

– חדרי החביות וכדי החרס –

למה כדי חרס בכלל? שלבי התסיסה של יין בדרך כלל מתרחשים במיכלי נירוסטה או חביות ענק שיכולות להכיל כ- 12 אלף ליטר של נוזל, אותם תהליכים מתרחשים בכדי החרס הרבה יותר לאט. שיטת שימוש בכדי חרא להתססת ייו הייתה המובילה במשך עשרות שנים וכאמור השימוש באותה שיטה מעניק ליין ארומות וטעמים ייחודיים שקשה להשיג בהתססת יין במיכלי נירוסטה או בחביות עץ. לאחר כ-4-5 חודשים בכדי החרס, היין עובר לחביות שם מתרחש תהליך היישון הקלאסי, ומהחביות לבקבוקים שתוכלו כמובן גם לרכוש הביתה.

אחרי שסיימנו את הסיור ויצאה סוף סוף השמש אחרי מבול מטורף, יצאנו לחצר היקב לטעימות יין. טעמנו כ-4 סוגים שונים של יינות שהיו מעולים, על כל יין קיבלנו הסבר מפורט ותוך כדי נשנשנו קצת קרקרים וזיתים. ליקב קיים תפריט מגוון של מנות שילוו את היין שתבחרו לשתות כמו פלטת גבינות, ירקות, לחמים, סלטים וכו'. היקב ומרכז המבקרים פתוח בימי א'-ה' וניתן להגיע בתיאום מראש בלבד. בימי שישי ושבת היקב פתוח מהשעה 11:00 ועד 15:00. בימי שבת בדרך כלל מומלץ לשמור מקום מראש.

פרטים נוספים תוכלו למצוא באתר היקב
בטלפון  054-9195156 או 02-9927894
ובעמוד הפייסבוק והאינסטגרם כאן למטה

ביקרתם ביקב קדמא בעקבות הכתבה הזו? תייגו אותי ברשתות החברתיות

מכירים מישהו שצריך להגיע ליקב הזה? שלחו לו את הכתבה

אהבתם את הפוסט? שתפו אותו ברשתות החברתיות או שמרו אותו בפינטרסט

sharing is caring!
liked this post? you can share it on social media

It's so nice to have you here!

sign up to the blog's newletter and get alerts on new posts and news! no spamming, only the good stuff