יקב וורטמן

יקבים ישראלים

יקב וורטמן

ברוכים הבאים לסדרת כתבות חדשה על יקבים ישראלים!
האהבה שלי ליין התחילה במסעדת "סינטה בר" בחיפה בה עבדתי. חלק מהעבודה היה היכרות עם עולם היין שידוע שהולך יד ביד עם אוכל, ובכל מסעדה שמכבדת את עצמה תמצאו תפריט יין עשיר שלרוב מותאם לתפריט האוכל. ככל שעברנו יותר סדנאות והסברים על יין ועל יקבים ישראלים, התחלתי לאהוב יותר ויותר ללמוד על העולם הגדול הזה שנקרא עולם היין. בתכלס, רובנו נהנים מיין גם בלי לדעת מה הבציר שלו, מאיזה סוגי ענבים הוא הופק, על איזה סוג אדמה הכרמים נשתלו וכו'.

אחד הדברים האהובים עלי הוא ביקור ביקבים ישראלים ולשם כך נוצרה סדרת הכתבות הזו! הרבה יקבים בארץ פועלים בשבת ככה שסגרתי לכם פינה אם אתם מחפשים מה לעשות בשבת, ולרוב שאר היקבים שאינם עובדים בשבת עובדים בימי שישי בבוקר ואף מפיקים אירועי טעימות יין ואוכל בימי שישי או חמישי, במיוחד בשביל מי שלא רוצה להגיע בשבת.

והפעם, יקב וורטמן, היקב החיפאי הקרוב לליבי.

אם נתעלם רגע מהשנה היחידה בה גרתי בתל אביב אחרי הצבא, אני חיפאית מה שנקרא BORN & RAISED כבר 27 שנה ומעולם, אבל מעולם, לא חשבתי שיש יקב במרחק עשר דקות נסיעה מהבית שלי וזה בלי לצאת לכביש ראשי מחוץ לחיפה. שלא תטעו, אני לא מדברת איתכן על יקב חדש שנבנה לפני שנה שנתיים אלא על יקב שחי וקיים בחיפה כבר למעלה מ17 שנה, עם אג'נדה ועשיה מדויקת, מבחר אדיר של יינות מעולים שנמכרים במסעדות הטובות ביותר בתל אביב. אה והוא בין היקבים היחידים בארץ עם נוף של ים. בקיצור, ההפתעה מבחינתי של שנת 2020, חוץ מהמגפה העולמית והסגר וזה.

על יקב וורטמן

יקב וורטמן החל את דרכו בשנת 2003, עם נטיעת כרם "נתיב אופקים" במדרון הכרמל הפונה לים, מתחת לבית המשפחה בשכונת שמבור בחיפה, על ידי חי ואודליה וורטמן. לא ציינתי אבל זה אומר שממש בתוך חיפה יש כרמים. אני עוד בשוק לגמרי מהעובדה הזאת. ארבע שנים לאחר נטיעת הכרם, בשנת 2007 בוקבק הבציר הראשון למכירה. מתחילת הדרך הפילוסופיה של היקב היתה לייצר יין מקומי, מענבים אורגניים מאיזור הכרמל בלבד. משנת 2008 ניטעו כרמים נוספים בעמק שפיה וכרמים ותיקים הוסבו לגידול אורגני. כיום בבעלות היקב כ-40 דונם של כרמים ומייצר כ-30,000 בקבוקים.

היקב החדש והמודרני ממוקם בעיר התחתית בחיפה, שם בעצם מתרחשים כל תהליכי ייצור היין, לא ניתן לבקר ביקב עצמו אלא רק במרכז המבקרים שנפתח בשנת 2014, בצמוד לכרם 'נתיב אופקים', כאמור במרכז של המרכז (של המרכז!!) של חיפה. חלק חשוב באופיו של היקב הוא התהליך המתמשך של חיפוש זנים ושיטות הייצור המתאימים לאיזור הכרמל כדי להפיק את היינות האיכותיים ביותר, כפי שדובר כאן כבר כמה פעמים – על מנת להתאים את היין לקולינריה ולאקלים המקומי.

הדבר הכי מדהים בעיניי הוא שכל התהליך, מגידול הכרמים דרך יצירת היינות ועד שיווקם, נעשה על ידי צוות היקב – ארחיב בהמשך על האנשים המדהימים שפגשתי בביקור ביקב, ובעצם על משפחה אחת שכל הנעשה ביקב עובר דרכה ונעשה על ידייה.

הכרמים על רכס הכרמל וכורמות אורגנית

אז נעים להכיר, אני שלי ואני עד לא מזמן הייתי בטוחה שכרמים ניתן לגדל רק ברמת הגולן, הגליל ובאיזור מטה יהודה. כמובן שזה לא נכון אבל בואו ניתן ליקב וורטמן להסביר קצת על הנושא.

הכרמל הוא שלוחת הרים מהקצה הצפון מערבי של השומרון המסתיים במפרץ חיפה, המתנשאת לגובה מרבי של 546 מטר מעל פני הים. יש הרואים את מקור השם נגזר מכרם עם סיומת "ל", שפירושו חבל ארץ עשיר בכרמים ובגני פרי. הכרמל מאופיין במורדות תלולים ובקרקע סלעית ומחורצת היוצרת ערוצי נחלים עמוקים ומצוקיים. הקרקע עשויה ברובה מסלעי משקע (גיר). תהליך התרוממותו של הכרמל מעל פני השטח נמשך בקצב איטי מאוד גם כיום. מכל הרי ישראל, הכרמל הוא הקרוב ביותר לים התיכון. הצמחייה הרבה הנובעת מכמות המשקעים הרבה העניקה לו את הכינוי "ההר הירוק"

האקלים המקומי בעמק שפיה מתאים מאוד לגידול אורגני של ענבי יין איכותיים כי בשעות היום העמק מאוורר ברוח מערבית המגיעה מהים ובשעות הלילה האוויר הקר של הואדי הקרוב מתנקז לעמק והטמפרטורה בו צונחת. הפרשי הטמפרטורה הגדולים בין יום ולילה יוצרים תנאים אידיאלים להבשלת הענבים בחדשי האביב והקיץ, נוסיף את הקרבה לים, אשר בזכותה כמות הגשמים בחודשי החורף גבוהה יחסית לארץ, כ-600 מ"מ בממוצע, אשר מאפשרת גידול גפנים ללא השקיה. עד כאן, דיברנו על רכס הכרמל. אבל מהי כורמות אורגנית?

העיקרון החשוב ביותר בכורמות האורגנית הוא שמירה על המגוון הביולוגי בכרם ובסביבתו, זאת אומרת המטרה היא לדמות סביבה טבעית כמה שניתן כאילו הגפן פשוט גדלה באותו המקום ללא התערבות האדם ופשוט לתת לטבע לעשות את זה. המטרה היא ליצור איזון טבעי אשר בא לידי ביטוי בכך שכאשר מזיק מסוים מופיע בכרם, הטורפים הטבעיים של אותו מזיק יופיעו גם הם ויפחיתו את מספריו. כאשר נעשה שימוש בחומרים לטיפול במזיקים משתמשים ביקב בחומרים מן הצומח או במינרלים טבעיים המאושרים לכורמות אורגנית.

אני ממליצה בחום להגיע ליקב ולשמוע בהרחבה על הנושא המרתק הזה שעוד ועוד יקבים בעולם מבינים את החשיבות שלו ועוברים לכורמות אורגנית.

החוויה שלי מהיקב

הגעתי בפעם הראשונה ליקב בסוף יולי האחרון ביום רביעי (עוד על ימי הפתיחה של היקב בהמשך) יחד עם חברה לחגוג יום הולדת ממש. קיבלה את פניה אודליה וורטמן, אחת מבעלי היקב, בחרנו בגלל החום והלחות הנפלאים של חיפה לשבת בתור חדר הטעימות, צמודות למזגן. 

עכשיו, אני לא הולכת לדבר ולהרחיב על היין כי טעם הוא דבר אינדיבדואלי אבל אציין שטעמנו חמישה יינות, אשר כמעט בכל בלנד או בקבוק זני יש זן ענבים המאפיין את איזור רכס הכרמל, ומבחינתי גולת הכותרת היה "עמק שפיה רוזה", אחד מיינות הרוזה הכיפיים ששתיתי אשר מורכב מ 73% גרנאש, 19% מורבדר, 8% סירה . 

נישאר עוד רגע ביינות ונדבר על ה"לבנט" – היקב מייצר שני יינות שנקראים כך, אחד הוא "לבנט אדום" והשני "לבנט לבן" שכבר הספיק לצאת מהמלאי ואצלי מחכה בקבוק אחד בסבלנות. אז למה אני מתעכבת עליו? מי שמכירה אותי כבר יודעת שמבחינתי הסיפור או המשמעות מאחורי כל דבר, הם מה שתופס אותי.

 הלבנט הוא שם לרצועה יבשתית המשתרעת מצפון לדרום לחופו המזרחי של הים התיכון, זהו בעצם  מונח גאוגרפי ותרבותי מצרפת ומדינת ישראל כמובן משתייכת למדינות הלבנט יחד עם סוריה, לבנון ומצרים. הרעיון העומד מאחורי הלוגו עם הכתב הפניקי והספינה הם הסוחרים שהיו לוקחים יין מישראל בספינות למדינות זרות. החיבור של היקב למקורות, לארץ ישראל וכמובן לחיפה ואיזור הכרמל קיים בכל דבר שקורה ביקב. סבא וסבתא של חי, כאמור מבעלי היקב, היו חלק ממקימי חיפה וגרו בעיר עוד משנות ה-20 ויש להם חלק בלתי נפרד ברצון של חי וורטמן לשמור על המקומיות בעשיית היין.

ככל שאני מבקרת ביקבים אני מבינה את החשיבות של האנשים שאני פוגשת כשאני מגיעה ליקב ועד כמה הם חלק בלתי נפרד מהחוויה של היקב. זה כמו ללכת לאותה מסעדה פעמיים ולקבל שירות טוב או שירות מזעזע ולצאת בתחושה שונה לחלוטין. תחושת המשפחתיות, האכפתיות, האנושיות, מתפרצת מכל אחד מהאנשים שתפגשו ביקב. 

את אודליה כאמור פגשתי בפעם הראשונה ביקב, היא העבירה לנו במקצועיות מטורפת את הטעימות, הסבירה לנו בהרחבה וענתה באמת על כל שאלה שעלתה לי לראש בסבלנות, בלי להתבלבל במילים כמו שרק אדם שחי את העולם הזה מסוגל. 

באותו ביקור גם פגשתי את אלעד, איש השיווק של היקב שאחראי בין היתר על כך שתוכלו לשתות את היינות של וורטמן בכל כך הרבה מסעדות מצוינות בארץ. בפעם השניה שהגעתי ליקב הוא גם העביר לנו את הטעימות ומבלי להביך אותו יותר מידי אני אגיד שהוא בין האנשים המדהימים והאכפתיים שיצא לי להכיר. היד שלו מופיעה פה בתמונה מצביעה על הרוזה המעולה שלקחתי איתי הביתה אחר כך שלושה בקבוקים שלו.

את חי וורטמן, יינן היקב, האיש שכמובן אחראי על כל טיפת יין שנכנסת לבקבוק, פגשתי בביקור השני ביקב כשנפגשתי עם גל ברנדר, איש יין מדהים שעוד תשמעו עליו וכנראה קראתן עליו בכתבה על יקב טוליפ,  ובחיי שנהניתי לשמוע ולהיות חלק מהשיחה של שניהם על יין, על ענבים, על תרבות היין בארץ.

האנשים ביקב הם חלק בלתי נפרד מהחוויה שתחוו וכאן יש משפחה שלמה שחיה ונושמת את היקב, והאהבה שלהם ליין ולעשיה מורגשת בכל פינה ביקב

לפני הביקור שלכם

מרכז המבקרים ממוקם בצמוד לכרם "נתיב אופקים" על הכרמל. לצד היין ניתן להזמין פלטת גבינות, מזטים ולחמים המוכנים במקום.

מרכז המבקרים פתוח בימי שני ורביעי בין 11:00-16:00 בתיאום מראש בלבד.
בימי שני ורביעי ניתן גם לבחור לעשות טעימה מודרכת של יינות היקב בחדר הטעימות בליווי הסברים על היקב והיינות. עלות – 40 ש"ח לאדם

מרכז המבקרים פתוח בסופי שבוע בתאריכים מסוימים לישיבה במקום עם תפריט יין בכוסות/בקבוקים ותפריט אוכל. יש לברר את התאריכים הפנויים בסופי השבוע ולהזמין ביקור מראש.

ניתן לתאם ביקור בטופס ייעודי באתר. תאריכים ושעות מופיעים בטופס תיאום ביקור.

היינות ללא כשרות.

בעקבות הסגר, יקב וורטמן יצא במבצע מיוחד באתר
10% הנחה על כל היינות באתר
15% הנחה בקנייה מעל 400 ש"ח
משלוח חינם מעל 300 ש"ח (בחיפה מעל 150 ש"ח).

שתפו אותי בתגובות אם ביקרתם ביקב וורטמן

תוכלו לתייג אותי בסטורי בביקור הבא שלכם ביקב

It's so nice to have you here!

sign up to the blog's newletter and get alerts on new posts and news! no spamming, only the good stuff